Rå linolja

Igår känndes Zimba färdig för rå linolja, träet får ju inte blir för mättat då tar det inte upp den råa linoljan. Enligt träbåtsakutens tips&trix ska man vänta 1 vecka efter sista strykningen av rå linolja. Så det kanske blir att vänta till nästa vecka med måla vitt.


Kommentarer
Postat av: Erik

Skönt att se att du är igång igen, Det är verkligen en stor behållning att få följa ditt hårda arbete. Mycket imponerande, och du håller en bra ström på uppdaterandet.

Keep up the good work.

//Erik

2009-09-11 @ 10:25:01
Postat av: Fredrik Blixen

Hej,

hoppas sommaren varit god mot dig! Skönt att se att du kommit igång igen. Angående oljan tror jag säkert du skrivit lite fel på rå och kokt. Men ifall inte, så vill jag påtala att du måste vänta längre än en vecka på den råa oljan. Snarare 3 veckor. Den kokta däremot kan nog hända tar en vecka. Jag skulle nog om jag vore dig bara köra rå till mättnad och vänta ut härdningen för att måla därefter. Om det nu inte är så att du har brottom. Men så här års är det ju ingen fara för bordläggningen att vara obehandlad.



Bara en tanke, men du har säkert redan koll.



Fortsätt med detta fantastiska tidsdokumet. (både båt och blogg)



Lycka till / Fredrik

2009-09-11 @ 11:33:29
Postat av: Anonym

Funderar lite på arbetsgången vid oljning. De flesta menar väl att man mättar träet med rå linolja och sedan avslutar med kokt som sluter till som ett "lock".



Men om man sedan ska måla med tex zinkvitt så vill man ju att även linoljefärgen skall dras in i träet och hur går det om träet redan nått full mättnad.



Hälsningar Sten

- som snart ska impregnera sitt nya däck.

2009-10-22 @ 11:34:38
Postat av: Zimba

Är inte expert på oljning, men jag tror att den kokta linojan inte stänger ute all färg utan färgen drar in i porerna ändå. Så ser det iallafall ut nu när jag har målat friborden.

2009-10-22 @ 13:11:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0