Tis-Ons

I tisdags glömde jag mina skor och fick använda mina gummistövlar....pallade 2 timmar innan fötterna var som stelfrusna fiskpinnar. Slipade till det jag limmade i helgen. Måste fylla med epoxispackel.



I onsdags åkte jag och hämta verktygslådorna jag köpte på en konkursauktion, nu slipper jag damma ner alla maskiner och verktyg.



Fick lite bonus prylar i lådorna.....någon som behöver en hjälm?



I onsdags passade jag in bitarna i akterspegeln, återigen massor av slipning.


Fredag och helgen

I fredags gick det åt pipsvängen, tänker inte återge den dagen här. Bättre gick det i lördags och söndags! Låter bilderna berätta.

Dom här två bitarna skall laskas ihop i en haklask var tanken



F¨rån en annan vinkel





Efter några timmar så är dom ihoplaskade...om det ser lite amatörmässigt så är det pga att jag är just en glad amatör. Det kommer hålla fint!



Blanda epoxi, 1/3 härdare och 2/3 epoxilim. Fick lite tips från Jonas.



Limmar på plats, omöjligt att få till de rätta vinklarna annars. Lägger gladpack emellan båtens skrov och det jag skall limma. Sätter bygglampor för att få lite värme.



En annan vinkel



Hann även med att passa in akterknät.



Annan vinkel




Påbörjade SB sidas akterram. Ämnet.




Lite lätt inpassad



Epoxi är farligt, använd handskar!




Halva akterramen är nu gjord, eller ja den är ihoplimmad. Nu skall den slipas, fixa alla vinklar, linoljas, mönjas och skruvas dit. Känns ändå som jag kommit en bit på vägen.

Obama vs. Zimba

Igår stod jag och filade på min akterspegel och lyssnade till när Obama svor eden för att bli USA:s 44:de president. Kontrasterna att stå i ett ruggit tält mitt i vintern och fila på en ek-bit samtidigt som USA får sin första svarta president...mind-blowing! Det blir något att återberätta för barnbarnen.

Igår hann jag nästan klart med andra delen av akterspegelramen, med hygglig passning. Nu har jag bara 15 bitar kvar...he he.





Galet mycket vinklar

 

Lim

Idag fick jag hem epoxi-lim från MD Komposit. Blev lite dyrt med frakten men jag kommer behöva lim vad det lider.



Ikväll blir det inget snickrande på Zimba, men i morgon blir det fullt ös.

Bandsåg och spant

Idag bytte jag bandsågsblad, tog bara 5 minutera att byta och ställa in. Och nu sågar den som en dröm, eken kändes som att såga i smör. Grymt nöjd!





Jag passade även in barbord spant som jag lyckades förstöra förra gången. Nu med bättre passning än innan...man lär sig efterhand. Men det tar tid....galet mycket tid att raspa alla vinklar.

Arbetsgången är att blöta ner alla anläggningsytor och sen trycka dit ämnet, ta bort ämnet och raspa/fila/stämma där det är blött på träet.




Nedan är ett kort på hur nästa bit kommer passa in med spantet.



Hoppas på att jag kan få den biten inpassad under nästa vecka!

Ibland gör man fel

Igår skulle jag hyvla till spantet på barbord akterram.....det blev 2 mm för mycket. Så det var bara att kassera och börja om, 9 timmar åt skogen. Man lär sig den hårda vägen. Jo det klart att man kan limma dit en bit.....men dom spanten vill jag ha i ren ek.

Jonas hjälpte till och ställa in bandsågen, det var en markant skillnad! Idag var jag och köpte nytt sågblad på clasohlson 118 kr...inte så farligt. Så på söndag ska jag montera och testa. Kommer såga som en dröm. 

 

Bandsåg del 3

Dagens skratt

Hört av en kollega: " Hur får man en hund att låta som en katt? Man fryser ner den och kör den genom en bandsåg".



Bandsåg del 2

Idag har jag hämtat bandsågen. Testade att såga lite, det gick inte lika snabbt som jag hade trott men grymt fina och raka snittytor. Den blir bra! I morgon skall jag ner och såga.

Bandsåg

Slet hårt i helgen med sticksågen....så i morgon åker jag och köper en bättre begagnad bandsåg. Det kommer ta ner tiden med sågning en antal timmar!!

Så här ser den ut:



Akterspegelram

Idag har jag under 9 timmar försökt och få en bra passning på barbord akterspegelram. Om utsågning tar tid så tar inpassningen nästan löjligt lång tid....det är många vinklar som skall fixas och bli rätt.

Det är det här hörnet som har givit mig huvudbry idag.



Tillslut blev det ganska bra. Glappet i ovankant i bilden skall skuvas in. Till höger i bild ligger den bit som skall passas in i nästan 90 grader vinkel med spantet..



Hygglig passning....skall raspas lite till. Allt ändträ och glipor kommer epoxibehandlas.



Om man räknar på att jag lagt ner ungefär 20 timmar på två spant och jag har två svåra bitar kvar av akterramen samt allt fackverk....ja det heter väl inte så, för det är ju triangelformade, men kommer inte ihåg namnet så landar nog hela inpassningen av akterramen på ca 100 timmar skulle jag tro.

Akterspegel

Det tar fantastisk mycket tid att såga ur ek. Men idag hann jag iallfall med nästan två spant till akterspegeln.







Utan smygvinkel är det omöjligt att ta ut dom här bitarna.


Akterknä och spant

Åkte ut till varvet runt lunchtid och lastade av virket, nu har jag snart allt virke jag behöver.



Började med att ta ut ett ämne till akterknät, det var den enda brädan som höll 55 mm.



Sågade ur med feinmaskinen, gick riktigt bra.



Därefter stämjärn



Klart



Därefter fortsatte jag med ett spant



Man tar vad man har, då jag inte har någon bandputs.



Funkade riktigt bra! Inpassningen blev riktigt bra!



Kul med lite snickeri.


ÄNTLIGEN!

Eken är hemma!

Var i och för sig med nästan livet som insats, Jeep som packåsna = JA, Jeep som vinterbil = mycket tveksamt. Påväg till Örebro på E20 fick jag plötsligt sladd (dom varnade tydligen för ishalka) som jag klarade ut, även den standard retursladden som kom, men den tredje sladden fixade jag inte utan bilen snurrade 180 grader och jag åker bakåt/sidan ner i diket i runt 80 knutar. Tur i oturen missar jag bilen precis bakom mig och vägverket hade varit så snälla att göra ett riktigt fint dike som tog upp bilen fint. Om man ska åka av ska man göra det exakt där. Lite omtumlad försöker jag ta mig upp men icke, det är nu man ska ha en Jeep :-) lägger i fyrhjulsdrift och lågväxel och kör utan problem ur diket. De resterande 6 milen till Örebro var i ytterst måttligt tempo. Var det värt det.........jajamensan nu har jag all ek som jag behöver i perfekt skick och dimension!!!

Tack Richard för hjälpen med att bära och klyva planken. Och tack även till Herr Henricson som sålde eken!

EKEN I BILEN





Och så en liten stämningsbild från hamnen från helgen, Stockholm är finT.


Gott nytt 2009!

Idag var första dagen nere på varvet på det nya året! Pressen att bli klar till sommaren börjar bli påtaglig, har fortfarande inte fått tag i ek. Idag gjorde jag iallafall klart slipningen i aktern.
Allt vatten under båten har fått hela båten att bli täckt av ett lager av iskristaller nu när det har blivit kallt, måste nog köpa en press och lägga över hela båten så jag slipper det i fortsättningen. I morgon skall jag damsuga hela båten och köpa presenning. 
Temperaturen var nere på 6 minus, med två lager underställ och två fleesjackor så var det varmt ändå. Under 10 minus blir nog gränsen för vad man pallar med.


RSS 2.0