Kölplanka forts.

I söndags sågades, hyvlades och limmades en spunning på kölplankan,





Passar på att passa in sandborden innan jag sätter dit kölplankan. Här är styrbords sandbord.



Tors,fre och lördag blir det inpassning av kölplankan i Zimba och förhoppningsvis inpassning av sandborden på plats samt att få dit ek-kölen.

Kölplanka

Igår åkte jag till Erik A Nilssons Trävaror AB i Bro och hämtade en 5 meter lång furuplanka och en 5 meter lång spunningslist. Trevligt bemötande och bra virke! Enligt Vägverket så får man frakta långa saker i bil om de bara är utmärkta....men jag var trots det glad att inte farbror haffa inte var på vägarna kring Bro.....



I helgen blir det sågning, hyvlning, limning av kölplanka och förhoppningsvis inpassning. Farsan kommer i helgen och ska hjälpa mig i en vecka. Nu ska det hända lite saker på Zimba!

Ruffbalkar forts.

Fredags och söndags jobbade jag lite med ruffbalkarna. Ett litet problem är att mitt virke ligger under 1 meter snö och is, hade lite svårt att hitta material till de sista 2 balkarna. Hittade bara till den balken som skall sitta längst akter ut. Den sista får jag vänta med till snön har smält.





Fråga till träbåtsakuten

Hur laskar man ihop nedanstående skarndäck med en ny bit, den gamla är nedslipad fram till relingslisten. Hur gör man?



Ruffbalkar forts..

I lördags byggde vi nya bryggor i hamnen, fint väder och kul umgänge men inget jobb på Zimba. Planen i söndags var att åka till båtmässan, men valet föll på Zimba istället. Trängas med tusentals männsikor och massa plastbåtar lockade inte så mycket.

Turade in 6 stycken däcksbalkar, en eller två av dem kommer jag få chimsa mot ribbdäcket. Läste att på M/S Alba hade dom chimsat med tunna träflisor för att tura in däcket. Låter som en bra idé. Mina ruffbalkar blev riktigt bra från början, det är någon millimeter på en eller två av balkarna som måste fixas till.





Har tyvärr räknat fel på ruffbalkarna, det ska vara 8 istället för 6. Måste såga ur 2 till i veckan som kommer. Efter jag har passat in dem så ska jag börja på skarndäcket. Måste ha en ram innan jag kan lägga ribborna.

Ruffbalkar forts.

Igår fortsatte jag med de tre återstående ruffbalkarna, har valt att göra välvningen på dem en grad mindre än orginal. Tror att det blir enklare att lägga ribbor om det inte är för mycket välvning.

Ringde Erik A Nilsson Trävaror och lyssnade om dom har en kölplanka som är 5 meter lång, tyvärr hade dom inte det inne för tillfället men kanske skulle få in under Mars månad. Behöver få den furubiten till varvet så jag kan börja fräsa ur spår till spunningen och hyvla till biten till passning. Vill vara klar med kölplankan och sandborden innan jag sätter ihop akterspegeln och därefter göra klart akterdäcket.

Så här blev ruffbalkarna.





Lite olika längder behövs då aktern smalnar av mot akterspegeln. I helgen ska jag börja passa in ruffbalkarna i aktern. Kommer bli ett stort jobb att tura in dem rätt. Efter dom är inturade ska jag olja och lacka dem.

Ruffbalkar

Akterspegeln måste basas för att jag skall kunna få till passning mellan mahognyplankorna, i lördags satte jag dom i spänn. Kommer tillföra ånga när det blir lite varmare.




I lördags påbörjade jag istället ruffbalkarna, 6 stycken har jag redan grovsågat. Gjorde färdigt 3 stycken.




RSS 2.0