Sjösättning

Sjösättningen av vår sålda segelbåt gick bra! Var inne och kikade på Zimbas linoljebehandling och kan konstatera att hon är klar för kokt linolja denna vecka. I söndags hade jag varken ork eller lust att åka ner på varvet....

Bild från nedplockning av Björns båthus.



Björn håller på och länsar sin båt från vatten....märkligt det där med att träbåtar inte håller tätt.


Onsdag Torsdag

I onsdags var jag nere en snabb sväng och strök på lite linolja på SB sida där det fortfarande inte är mättat. 10:e strykningen. Mätte även fukthalten i det bord jag satt dit. Det har gått ner från 20% till 12 på bara några dagar.




Men passningen är nästintill perfekt, så till helgen ska jag skruva fast bordet.



I torsdags hade vi vårmöte med båtklubben på mitt jobb så det blev inget jobb igår med Zimba. Ikväll ska jag ner och hjälpa Björn och ta ner sitt båthus inför sjösättningen på lördag. Dessutom måste jag hinna få dit impellerhuset till segelbåtens motor innan sjösättning i morgon. Och linolja Zimba om det behövs.


Linolja

Börjar bli tjatigt med linolja men nödvändigt enligt många träbåtsexperter att impregnera trä med just linolja. Igår verkade SB sida på Zimba nästan vara mättad, strök på ett tunt lager (9:e gången)  på de ställen som inte visade tecken på mättnad.
Stämpade upp bordet jag satte upp i helgen så det får rätt böjning, är bra fuktigt i mitt tält just nu när allt vatten håller på och förvandlas från flytande till ånga. Blir nästan som basning :-) Ska testa min ångkokare jag köpt på biltema och se om det ger effekt. Fick det tipset från träbåtsakuten.


Måndag

Igår var jag på clas ohlson och köpte nya borr och bandssågsblad, fixade dit det nya bandssågsbladet och linoljade SB sida på Zimba, 8 strykning. Skrev fel i förra inlägget om SB och BB....svårt det där ibland.

Ser ut att inte behövas lika mycket linolja på SB sida...lite märkligt. Tror att det blir två strykningar till.


Zimba gråter

Nja kanske inte gråter men jag upptäckte lite svettpärlor av linolja igår efter att linoljat henne i lördags för 27 gången vått i vått på SB sida. Så nu är hon ÄNTLIGEN mättad....kanske till och med lite för mycket. Så jag blaskade på ordentligt med t-sprit för att tvätta av. Nu ska jag vänta en vecka och sen köra kokt linolja. BB sida strök jag ytterligare en gång i går uppe i 7 strykningar.




I helgen har jag hunnit med en hel del trots fikapauser och strålande sol....



Har rensat borden från kitt, skruvat i nya skruv i alla spant i sista skruvraden.



...på vissa fick jag ta fler än en skruv när bordet hade släppt från spanten.



Rensade "hakarna" från skruv.



Läste i TL bok om kontring av spant



och därefter kontrade detta spantet som var hyggligt dåligt







Satte "rackarkitt" (som Kenneth kallar det)  vid ett av mina "steg" bord. Här vill jag att det ska vara tätt. Och satte givetvis nya skruv, det drog bra i den gammla eken och då vet jag att trät är i bra skick!  "Rackarkitt" är mönja och talg...använder nöttalg istället för fårtalg som luktar skunk....



Epoxi med glasballonger



Lagade en spricka i trät....får se om det måste bytas bordet i framtiden. Men just nu får det räcka med epoxi, kan ju inte byta hela botten.



Limmade en torrspricka i ett av de nya borden.



Försökte såga ur ett bord ur 2" plankan....gick sådär. Har inte tillräckligt med 1" furuplankor....så på något sätt måste jag få ner mina 2" till 1". Jag vill helst inte hyvla ner 1" !!!!



Fick nästan dit ett bord, satte det med två skruv och kommer låta det sitta några dagar för att se om det drar ihop sig. Fukthalten ligger på 20% i det nya och 16% i det gamla.



Det är så snyggt med nytt virke.....ibland vill jag bara lägga helt ny bordläggning. Dom tankarna är som bortblåsta efter att passat in ett bord på 2 timmar.



Sista momentet i går var att skruva fast den yttre "listen"....kommer inte ihåg vad den heter. Så nu kan jag börja passa in både under och övre bordet i bilden.


Linolja

Igår linoljade jag som vanligt, BB sida 21 och 26 vått i vått. SB sida 6 strykningar. BB sida börjar bli mättad, kanske några strykningar till innan jag kör ett lager kokt linolja. Måste beställa 50 liter till, Zimba har snart sugit i sig 40 liter.

Pratade med Kenneth igår om hur infästningarna skulle vara på kölen, kommer köpa nytt cutlesslager och infästning till kölen och ett rör som förbinder den infästningen och det främre stödet. Till det främre stödet får det bli ett oljelager.  Kommer behålla axelstödet längst akterut, och köpa nytt cutlesslager även där. Vi kom även fram till att jag inte skall avverka alltförmycket på den ekstock jag tagit hem, endast någon cm på sidorna. Ursprungliga ekkölen har dimensionen 3.8 meter  10*8 cm. Den nya är 4 meter (kapade ner den)  16*16. Kommer behålla höjden och avverka en cm på varje sida så den blir 16*14 cm. Det är planen iallafall....får se hur det ser ut när jag väl är där.

Pratade även med Björn som har lite mahogny kontakter med knivspill, hoppas det går i lås och jag kan sätta ett par mahogny plank i rumpan på Zimba :-)

Tack Theo för peppningen, kan behövas ibland :-)

Ingen sjösättning 2009

Igår var en jobbig dag på varvet, visste att SB sida var värre ansatt än BB sida men igår blev jag tvungen att ta bort många bord efter inspekterat. Dessa bort adderar ca 1-2  månader till min tidsplan, det blir ingen sjösättning för Zimba i år.





Oljade som vanligt, BB sida 20 och 25 vått i vått. SB sida 5 strykningar

Kölen är hemma

Igår åkte jag ut till Ljusterö och hämtade en ekstock på 5 meter 16*16 cm, fraktade den givetvis i Jeepen. Stefan ute på Ljusterö kanske har en kölplanka oxå, får reda på det i veckan.





Mötte farbror haffa på vägen men dom hade nog annat för sig....

Tack Henric för hjälpen!!! Hade inte fixat att bära den nästan 150 kilo tunga ekstocken själv ner till mitt virkeslager.

Och så fick Zimba ett nytt lager olja. BB sida 19 och 24 vått i vått. SB sida 4 strykningar.

Lördag, Söndag och Måndag

Eftersom jag har flera andra båtar som måste vårrustas så har helgen gått åt att fixa med en av dem. Men har alltid tid att linolja Zimba. Så i 3 dagar har jag linoljat. Nu är jag uppe i 18 lager och 23 vått i vått. Suger fortfarande.

I går började jag även med SB sida la första lagret med terpa och linolja 50/50 och direkt efteråt ett fett lager med endast linolja. Och idag körde jag ytterligare ett lager, så 3 lager på SB sida är klart. Mätte fukthalten i borden innan jag började linoja och den låg på runt 10 %.....med andra ord snustorr!! Måste skaffa ny linolja. Hittintills har Zimba druckit 30 liter.

Jonas, jag har nu lagt ytterligare 2 lager på SB och BB sida samt aktern.....den här gången med lack :-) Blir fint.....



Lessen för dom här ränderna....men du ska måla en gång till hoppas jag.


Fredag på varvet

Idag var jag bara några timmar på varvet, är ju tvungen och fixa balkongen nu när våren är påväg.

Skruvade ditt ett bord och passade nästan in ett till på SB sida




Det är något med dom där borren....köpte nya på biltema.....visst.



Rensade under Zimba, blev 7 säckar.




Och så en omgång linolja.......15 och 20 vått i vått.....galet.

OLJA

Igår åkte jag ner och strök ytterligare ett lager på Zimba.....ska det aldrig ta slut. 13:e strykingen och 18 vått i vått.


Idag passade jag nästan in ett bord på SB sida.

Körde givetvis ett lager olja 14:e strykningen och 19 vått i vått.



Jonas, 2 lager på La Vie är lagt!


Helgen som gick

Åkte ner till varvet i tisdags för att olja in Zimba ytterligare en gång innan jag drog på konferens...vad gör man inte. 9:e strykningen och 14 vått i vått.

Åkte även ner i fredags och drog ett lager till så nu är jag uppe i 10 strykningar och 15 vått i vått. Hon ÄTER fortfarande drog även både i lördags och i söndags så till dags dato är jag uppe i 12 strykningar och 17 vått i vått.

Men jag hann ju med en del i helgen förutom inoljninge, bad hjälp av Kenneth (varvschefen) att titta på hur jag skulle lösa min inbuktning i bordläggningen vi kom fram till att bästa och enklast var att ta av lite på spanten. Sagt och gjort. Det blev bra tillslut, kommer även finjustera med slipning.



Sen var det bara att slutföra och sätta sista bordet, tog lite tid att passa in men tillslut satt det fint.





Hela lördagen gick åt att fixa och trixa med det....sen hade vi ju lite fikapauser i solen med träbåtsligan. Gött!




I söndags påbörjade jag SB sida, mycke trä som är dåligt. Bättre att ta bort allt och sätta nytt då jag har material. Man gör bara det här arbetet en gång i livet!!



Här är nästan allt rensat, kommer ta någon vecka eller två.....sjösättning i sommar är just nu låååångt bort.



Fixade två spant till och lite smått å gott under söndagen.



De två bord som fick vara kvar på SB sida rensade jag från kitt och drog i ihop med tving och skruvade dit igen. Bilden visar glipan mellan borden innan tvingningen.



I veckan blir det som vanligt varje dag på varvet (ska hjälpa Jonas med lackning på La Vie
http://m22-m30.blogspot.com ), hade tänkt ta hojen ner nu när det börjar bli fint väder.....visst den planen sprack hårt i helgen då någon försökt stjäla min hoj och förstört både rattlås, tändningen och styret. Märkligt att man inte kan få behålla sina prylar. Inte nog med det i morse upptäckte jag att någon snott min stereo i bilen.....vad är det som händer!!!


RSS 2.0