Snickra

I helgen har jag tillverkat fyra avbärare till skarndäck samt två lister.

Rå ämnet:



Skarndäcks balkar inpassade:





Hygglig passning:



Nu måste jag köpa skruv!

Gjorde även de mindre balkarna till skarndäcket:




Det finns ju inga raka vinklar på en båt, här fick jag fräsa ur en vinkel på skarndäcket.



Arbete i veckan

Igår skulle jag hämta nytt virke men det blev inställt. Fick även nys om ek i Uppsala, men det var sålt precis när jag fick tag i personen. Ingen flyt så här långt den här veckan.

Är det någon som har EK som ligger och samlar damm så hör av er!!

På torsdag ska jag försöka komma ner till Zimba och fixa. Tanken är att jag på vardagarna jobbar med slipning, skrapning m.m och på helgerna snickrar.

Är i valet och kvalet om jag ska köpa en bandsåg och bandslip. Har redan köpt en fein multimaster, bosch slipmaskin och bosch sticksåg. Hade nästan inte klarat mig utan fein när jag tog bort skarndäck och däcksbalkar....ja eller det blev sjukt mycket enklare! Slipmaskinen har jag ju lovordat innan och sticksågen är fantastisk, sågar 50 mm utan problem. Nu vill jag bara tillägga att jag vaken säljer dessa märken eller vill göra reklam...endast min erfarenhet av dem.







Blir nog en hand-bandslip från Classe billigt iallafall. Nu räcker det med proffsmaskiner.

Fredag, lördag och söndag

I fredags påbörjade jag borttagning av skarndäck på BB sida och på lördagen avslutade jag det jobbet.

Skarndäck rutten.


Så i söndag fick jag äntligen börja snickra lite.

Ämnet som skall bli däcksbalkar, den är lite blånad som ni ser men bara ytligt.



Fina årsringar



Fick en väderstation av Pierre, passar perfekt i båthuset. Lite namn-placering oxå, den bjuder jag på Pierre!



Utsågad däcksbalk



Efter planhyvling blev det så här, hann med två stycken i söndags :-). Ska finputsas och sen linoljas. Valde att göra dom lite grövre än orginal. 30*50



Operation skarndäck

Igår tog jag bort skarndäcket på aktern, tog emot att såga i mahogny men biten i aktern var så dålig att det inte går att behålla. Möjligen med en massa lusningar.....men efter några samtal med Kenneth kom jag fram till att det är bättre och enklare att laska på bägge sidorna. Lite bilder från sågningen och det dåliga trät.







Skarndäcket borttaget






Ikväll blir det samma visa på BB sida.

Får man åka så här...



Ja nu är ju bilden tagen med min mobilkamera och gör inte själva bilden rättvisa. Var iallafall och hämtade 5 stycken 4.8 meters furuplank ute i vallentuna med min lilla jeep. Stack ut 2 meter därbak ;-)

Tackar och bockar till Jonas och hans vänn som jag fick köpa planken av, vilket virkeslager !! Hoppas TL har nytta av resterande bitar. Ska nog kanske plocka med mig ett par till för säkerhetsskull. Blev nästan tårögd av kvalitén. Fantastiska årsringar!!! (usel kvalité med mobilkamera).



YES, planken blir perfekta för både kölplankan, däcksbalkar och avvägare! Nu kan jag snart ÄNTLIGEN påbörja snickeriet...kul kul. Ikväll blir det avsågning av skarndäck....hua det blir svettigt.

TACK ÄN EN GÅNG!!! (ja ni vet vem ni är)

Skarndäck

Igår tittade Kenneth in i mitt båthus och vi pratade om vad som behövdes fixas på Zimba. Skarndäcket är i dåligt skick och kommer oxå behöva bytas både på SB och BB sida. Inte hela skarndäcket, jag kommer göra en snelask en bit för-över. Avvägaren på båda sidorna behöver oxå bytas. Hela biten på bilden nedan måste bort, samma sak på BB!



Det blir alltid mer än vad man har tänkt sig. Förhoppninsvis har Jonas polare furubitar som jag behöver till däcksbalkar och avvägare.

I söndags skrapade jag insidan i aktern från färg och mönja, tar bra mycket längre tid än att skrapa friborden. Tar nog några kvällar i anspråk att skrapa och slipa aktern. Men just nu har jag inget annat att göra på Zimba förutom att ta bort skarndäcket och avvägare. Måste hitta virke till henne, så jag kan börja återställningen!!!

Kvällarna den här veckan är nästan fullbokade......måste försöka komma ner någon timme iallafall.

Ett hål

Det som är kvar av aktern är ett hål, det har tagit ungefär 10 timmar att ta bort allting.....ska blir "kul" och se hur länge det tar innan hålet är fyllt.




Lite för och efter bilder på dagens rivning.















Andra skadan

Igår lyckades jag med konststycket att slå mig själv i ansiktet med en hammare.....tur att ingen läser min blogg :-)

Först blev jag bara förvånad över hur klantig man kan vara, sen domnade hela ansiktet som sen övergick ganska snabbt till en skön pulserande smärta. Idag ser man ut som köttfärs i ansiktet, ja kanske inte så illa men en fin fin bula har man iallafall. Jag var ute vid varvet för att mäta upp däcksbalkar och kölplankan, men då det hade blåst en hel del så hade en av takbalkarna gett med sig så jag var tvungen och fixa det....därav skadan.

Måtten (i mm) jag fick fram:

Kölplanka: 4700/160/65
Ram akterspegel: 900/120/40 (120 då den givetvis är böjd och jag tänkte såga ur den ur ett helt ämne istället för basa)
Däcksbalk: 1900/100/30 (även här är måttet 100 större än vad som balken egentligen är)

Jonas tipsade om en träleverantör nere i Hjo, det visade sig att gubben där nere hade en planka som skulle funka till min kölplanka. Nu måste jag bara få hit den. Min kontakt ute i Tyresö (Markus) hade tyvärr ingen ek till min köl, får leta vidare. Dock hade han kanske lite furu till mina däcksbalkar.  

Även denna vecka är jag på tjänsteresa och kan inte jobba med båten....i slutet av veckan ska jag försöka åka ner och få bort resterande ramträ i akterspegeln. Snart kan jag påbörja uppbyggnaden.

Helgens jobb

Idag lördag har jag tagit bort akterdäcket och akterspegeln. Så här såg aktern ut innan:



Började med att ta bort skruv från akterdäcket.





Det blev några skruv






Efter det andvände jag Jonas multimaskin för att ta bort däcksbalkarna. Grym maskin.



Valde att ta bort alla däcksbalkarna, enklare att få bort hela däcket.






Här är alla däcksbalkar borttagna.




Här är däcket borttaget



Efter inspekterat hörnen i akterspegeln var det inget annat att göra än att ta bort hela akterspegeln....genomruttet!





Nedan alla hörnen










Ja vad ska man säga....det är bara att bygga en helt ny akterspegel.

Rivning bord

I fredags tog jag bort ytterligare ett bord på SB.



Tog bort en list.


Rivning

Igår var min tanke att tvätta kölsvinet, men så varvet stängt av vattnet så bestämde jag mig för att riva allt dåligt trä i aktern samt damsuga hela aktern. Så här såg det ut innan jag började:



Och efter 2 timmar så här:



Inte helt oväntat var det mycket murket trä bakom ankarboxen.






Kommer få byta en hel del i aktern, men då jag även kommer byta hela akterdäcket blir det lite enklare iallafall att komma åt.

Barbord sida var inte alls lika farlig, beror givetvis på att ankarboxen låg på styrbord sida.




Det här är helgens rivningsjobb, här måste jag lägga stödbalkar så inte hela akterna blir deformerad. Ska bli ett kul helgjobb!


Testrum.se

Pratade med testrum i dag om min köl och kölplanka. Dom har givetvis allt jag behöver, dock till ett litet mastigt pris. Nästan 4000 för en köl på 4 meter, känns i plånboken. Har en kontakt på en brädgård i tyresö som jag ska kolla med på måndag om dom har något att erbjuda.

Har även varit i kontakt med Anders uppe i söderhamn som jag hämtade 40 meter furuplank i sommras, han skulle tyvärr inte ut till sin ö på ett tag och kunde inte komma ihåg dimensionerna på hans plank. Priset är ju en variable, men jag måste få rätt virke både för köl och kölplanka. Fortsättning följer....

Ikväll ska jag ner till varvet och tvätta kölsvinet....det som finns kvar :-)

Halloweenhelgens jobb

Farsan och jag drog till varvet vid frukost på lördagen och möttes av strålande sol och kyla. Vi jobbade nästan hela dagen med att få bort kölplankan, satt med många bultar och vi var tvugna att stötta om båten flera gånger. Vi ville inte ta bort kölbocken som kölplankan gick igenom utan försökte kofota ut den genom kölbocken. 



Detta var ogjort arbete kan man säga, jag ville ha plankan hel men vi fick tillslut såga av kölplankan. Nu är den borttagen.
Trodde att den var i ek, men ack va fel jag hade den var i furu.....och ganska dålig sådan. Snabbvuxen och genomrutten. Skönt beslut att ta bort den iallafall. Nu måste jag hitta en furubit och en ekbit till kölen. Min kontakt ute i skärgården hade ju en som skulle funka men den var det märg i och efter konsulterat TL:s bok så kan jag inte använda mig av den. Ska ringa testrum på måndag och höra om dom har virke som kan passa.



Så här ser det ut utan kölplankan



Som jag konstaterat innan är spanten rätt ok, men kommer få byta ett par stycken.

Obligatorisk fika med Jonas och några av hans vänner blev det på lördagen, kul att ha någon att jiddra lite med!

Söndagen blev kort på varvet, vi kom dit runt lunch tid. Fixade innerpressen och satte dit de nya lysrören som Jonas hade fixat, blev riktigt bra. Nu har jag bra allmänbelysning.

Vi tog även bort axelstödet och de sista bultarna vid skarven mellan kölplankan och "akterkölen". Just "akterkölen" ser inte helt bra ut, måste lyssna med Kenneth om den är ok, den kanske jag kan använda just lignu på.





Snart har jag tagit bort allt som skall tas bort, ska bli kul att påbörja återställningen. Men först måste jag skrapa, slipa allt på insidan. I veckan kommer jag inte hinna göra så mycket på varvet....förhoppningsvis i slutet av veckan.

RSS 2.0